ΣΠΙΤΙ

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στην τακτοποίηση του ενός χώρου!

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε στα σπίτια μας ένα βοηθητικό χώρο (ντουλάπα, αποθήκη)  που περιέχει τσάντες με χαρτιά, ρούχα, μικροαντικείμενα και κάθε είδους ακατάστατους σωρούς που δημιουργήθηκαν στη προσπάθεια να βρεθεί μια "κρυψώνα" της στιγμής. Αν κοιτάξουμε πιο σχολαστικά αυτούς τους σωρούς, μπορεί να βρούμε παλιούς απλήρωτους λογαριασμούς, παλιά ασφαλιστήρια συμβόλαια, γράμματα, σημειώσεις, κάποιο χαμένο ημερολόγιο, και μερικές φορές ακόμη και χρήσιμα πράγματα, όπως χρήματα ή αναμνηστικά. Επειδή κάποια στιγμή θα το πάρετε απόφαση και θα αρχίσετε να οργανώνεστε, πιθανόν να ανακαλύψετε σακούλες, κουτιά, συρτάρια με σκουπίδια, ακόμα και ολόκληρα δωμάτια που έχουν μετατραπεί σε δοχεία για την οργάνωση των προσπαθειών σας. Μπορείτε να αρχίσετε να αναρωτιέστε πώς αυτή η συσσώρευση ακαταστασίας έχει συμβεί σε σας. Η εμπειρία δείχνει ότι υπάρχουν έξι συνηθισμένα λάθη που μας λοξοδρομούν από την πραγματική οργάνωση. Εξετάζοντάς τα εδώ ελπίζουμε να ανακαλύψετε πού μπορεί να έχετε πάρει μια λάθος στροφή με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί η οργανωτική σας πορεία:
1. Το προϊόν πανάκεια!
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τον πανικό της ακαταστασίας, συχνά τρέχουμε στο κατάστημα και να αγοράζουμε προϊόντα αποθήκευσης (κάδους, καλάθια, συρταριέρες, φοριαμούς, κλπ). Καταλήγουμε με μια μεγάλη πλαστική θήκη - αποθήκη (συνήθως με πολλαπλά συρτάρια) και ρίχνουμε μέσα ότι μας περισσεύει. Το προϊόν από μόνο του δεν είναι η απάντηση. Υπάρχουν άνθρωποι που ενώ έχουν και χρησιμοποιούν δεκάδες κάδους και καλάθια, εξακολουθούν να είναι αποδιοργανωμένοι. Προτείνουμε να συνδυάσετε κάθε διαδικασία οργάνωσης με το ανάλογο προϊόν που θα χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια της διαδικασίας. Αν έχετε αγοράσει το προϊόν προληπτικά χωρίς να καθορίσετε επακριβώς το τι θέλετε να περιέχει και πώς θα βελτιώσει τη λειτουργικότητα της διαδικασίας, κατά πάσα πιθανότητα θα έχετε χάσει τα χρήματά σας.
2. Η αναδιάταξη
Πολλοί από μας ακολουθούμε συγκεκριμένη διαδικασία. Μπαίνουμε σε ένα δωμάτιο και αναλαμβάνουμε να το "οργανώσουμε", αλλά στο τέλος της ημέρας, το μόνο που έχουμε καταφέρει είναι να αναδιατάξουμε το περιεχόμενό του. Ομαδοποιούμε, στοιβάζουμε, ανακατεύουμε, αλλά αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με τα περιεχόμενα του δωματίου, κι έτσι απλά αλλάζουμε τις θέσεις τους μέσα στον ίδιο χώρο. Αντί γι' αυτό, αφιερώστε λίγο χρόνο για να προσδιορίσετε το σκοπό του κάθε χώρου, τις ανάγκες που εξυπηρετεί και μετά οργανώστε το χώρο και τα πράγματα που περιέχει σύμφωνα με το σκοπό και τις ανάγκες του χώρου.
3. Ο καθαρισμός
Ενώ είναι υπέροχο να έχουμε ένα καθαρό σπίτι, δεν είναι το ίδιο πράγμα με ένα οργανωμένο σπίτι. Ο καθαρισμός απλά απορρυπαίνει το χώρο σας, ενώ η οργάνωση απαιτεί σχεδιασμό και κατανομή του χώρου για δραστηριότητες και αντικείμενα. Ο καθαρισμός μπορεί να δημιουργήσει πραγματική ακαταστασία και συσσωρευμένα  περιττά πράγματα, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί από εμάς απομακρύνουνε ή κρύβουμε προσωρινά πράγματα, με σκοπό να φτάσουμε στις επιφάνειες που θέλουμε να καθαρίσουμε. Τα καλά νέα είναι: Όταν αφιερώσετε χρόνο για για να οργανώσετε το σπίτι σας, θα το καθαρίζετε μετά ευκολότερα, επειδή πολλά μεταφερόμενα στοιχεία μπορούν να επιστραφούν χωρίς πρόβλημα στην κατάλληλη θέση τους, και οι επιφάνειες θα είναι ελεύθερες και όχι φραγμένες από σωρούς αντικειμένων.
4. Πρόχειρο "κρύψιμο"
Κρύβουμε ή αφήνουμε στη γωνία πράγματα ακόμα και όταν δεν καθαρίζουμε. Όταν προσπαθούμε να "συμμαζέψουμε" πρόχειρα τα παραπανίσια, κοιτάζουμε προς την πιο κοντινή άδεια γωνιά για να τα στριμώξουμε εκεί. "Σκλαβώνουμε" κάθε και κενό χώρο σε πάγκους ράφια, συρτάρια, και ντουλάπες γεμίζοντάς τον με διάφορα μικροπράγματα. Στην προσπάθειά μας να ελευθερώσουμε τα πατώματα και τις άλλες επιφάνειες, δημιουργούμε ένα "φουσκωμένο", ανοργάνωτο περιβάλλον που μόνο με σπίτι δεν μοιάζει! Για να σταματήσετε το καταχώνιασμα θα πρέπει να τηρήσετε αυστηρά το σκοπό που έχει προσδιορίσει για κάθε του σπιτιού, περιορίζοντας το εύρος των αντικειμένων που θα τοποθετηθούν σ' αυτόν τον χώρο. Χρησιμοποιήστε τον κανόνα της λέξης "μόνο". Π.χ.: η ντουλάπα για τα παιχνίδια θα πρέπει να μετονομαστεί σε ντουλάπια μόνο για παιχνίδια.
5. Η τακτοποίηση
Κάποια στιγμή, όλοι δοκιμάσαμε να έχουμε έναν εμφανίσιμο χώρο, αντί να τον οργανώσουμε λειτουργικά, με στόχο για μια τακτοποιημένη εμφάνιση. Αυτό το οργανωτικό λάθος είναι ιδιαίτερα εύκολο να γίνει, επειδή δείχνει τόσο παραγωγικό! Με καλές προθέσεις, πολλοί από εμάς έχουμε μείνει αργά στο χώρο εργασίας ή πήγαμε στο γραφείο για ένα Σαββατοκύριακο για να συμμαζέψουμε τον ακατάστατο χώρο εργασίας μας. Πετάξαμε, ανακυκλώσαμε και καθαρίσαμε και ήμασταν περήφανοι για την πρόοδό μας. Δυστυχώς, μέσα σε μερικές εβδομάδες βρεθήκαμε να καθόμαστε σε ένα ακατάστατο χώρο για άλλη μια φορά, κουνώντας το κεφάλι μας με δυσπιστία. Έτσι είναι. Το ξεκαθάρισμα ποτέ δεν διαρκεί πάρα πολύ. Εάν δεν έχετε εφαρμόσει συστήματα για την καταγραφή και επεξεργασία των εισερχόμενων πληροφοριών και εγγράφων θα κολλήσετε σε έναν ατελείωτο κύκλο τακτοποίησης.
6. Το καλούπι
Θέλουμε τόσο πολύ να πιστέψουμε ότι υπάρχει ένα μαγικό φίλτρο για να αντιμετωπίσουμε τις οργανωτικές προκλήσεις, ώστε είμαστε έτοιμοι να δοκιμάσουμε οποιαδήποτε λύση. Το τελευταίο οργανωτικό λάθος που κάνουμε είναι όταν παίρνουμε μια γενική οργανωτική μέθοδο και προσπαθούμε να την εφαρμόσουμε στα δικά μας χάλια. Θέλουμε να μπούμε σε οργανωτικό καλούπι. Πιστέψτε το, δεν υπάρχει μία οδηγία ή τέχνασμα που θα λειτουργήσει το ίδιο για κάθε άτομο. Κάθε άτομο χρειάζεται και αξίζει να οργανώσει λύσεις που έχουν σχεδιαστεί από το δικό του μυαλό.
Όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι "σε τρία απλά βήματα" ή σε "πέντε λεπτά την ημέρα" που μπορούμε οργανωθούμε. Ωστόσο, κατά βάθος, όλοι γνωρίζουμε-την ώρα που κοιτάζουμε το χάος στα ακατάστατα δωμάτιά μας-ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να ξεμπερδέψουμε από τα χάλια μας σε τρία στάδια, ή σε πέντε λεπτά. Ερχόμαστε σε μια στιγμή της αλήθειας, όπου καταλαβαίνουμε ότι τελικά οι σύντομες και γρήγορες λύσεις, μόνο σύντομες δεν είναι, και στην πραγματικότητα βραχυκυκλώνουν τις προσπάθειες που κάνουμε για να οργανωθούμε. Η ανάγκη μας να στρογγυλέψουμε τις γωνίες δεν πρόκειται να μας βοηθήσει να επαναφέρουμε πραγματική τάξη. Θα πρέπει να αφήσουμε τις προχειρότητες και να αναζητήσουμε ένα καλύτερο τρόπο οργάνωσης.


Διακόσμηση σπιτιού, μικρές αλλαγές, μεγάλες διαφορές
 
Αν το σπίτι σας, φαίνεται μουντό, στενάχωρο, ή παλιομοδίτικο, η ριζική αλλαγή είναι μια λύση. Αλλά είναι και η ακριβότερη και ίσως με το μεγαλύτερο ρίσκο. Σας προτείνουμε μια σειρά από διακοσμητικές επιλογές, που το αποτέλεσμα τους είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι περιμένατε.
1.Ριχτάρια
Οι καναπέδες στο σαλόνι και τα κρεβάτια στην κρεβατοκάμαρα, δίνουν το βασικό τόνο λόγω του όγκου τους. Αλλάξτε λοιπόν ριζικά το στυλ επιλέγοντας μεγάλα ριχτάρια που θα καλύψουν τελείως αυτά τα έπιπλα. Βρείτε διπλής όψης (μια μονοχρωματική και μια με σχέδια), οπότε με ένα γύρισμα θα αλλάζετε και πάλι το στυλ. Αποφύγετε τις έντονες πολυχρωμίες, τα λαμπερά σατινέ και τα τύπου patchwork. Επίσης αποφύγετε τα πολλά και υπερβολικά σε μέγεθος και χρώμα μαξιλάρια, πουφ κλπ.
2.Βάλτε χρώμα
Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά η εποχή του βαψίματος. Αν πιάνουν τα χέρια σας φρεσκάρετε το χρώμα, τουλάχιστον στο σαλόνι και στους διαδρόμους. Αν δεν θέλετε μεγάλη αναστάτωση, επιλέξτε ένα τοίχο και αλλάξτε το χρώμα του, ώστε να κάνει αντίθεση με τους υπόλοιπους. Αν διαλέξετε ένα σκούρο χρώμα, φροντίστε να φωτίζεται ο συγκεκριμένος τοίχος, ώστε να μην «μικρύνει» το χώρο σας.
3.Αποκαλύψτε τα έπιπλα
Αν έχετε καλοδουλεμένα έπιπλα, (τραπέζια κάθε μεγέθους, σεκρετέρ, μπουφέδες, σκρίνια κλπ), δείξτε τα! Μην τα σκεπάζετε με τεράστια τραπεζομάντιλα, τσεβρέδες, σεμέν και πολλά μικροαντικείμενα. Περιποιηθείτε τα, στείλτε τα για λουστράρισμα αν χρειάζονται (αλλάζοντας και το χρώμα τους ώστε να ταιριάξει περισσότερο με το χώρο) και αφήστε τα να λάμψουν με διακριτική διακόσμηση. Επίσης, αν έχετε όμορφα πατώματα αφήστε τα να φανούν και μην τα καλύπτετε από άκρη σε άκρη με χαλιά και μοκέτες. Ένα μικρό κλασσικό χαλάκι καλής ποιότητας είναι πολύ πιο κομψή επιλογή σε ένα ξύλινο πάτωμα, από ένα μεγάλο μοντέρνο. 
4.Εξαφανίστε τα περιττά
Διώξτε ότι έχει παραφορτώσει το σπίτι σας εδώ και χρόνια. Μικροαντικείμενα, δώρα, φωτογραφίες, αναμνηστικά, μαξιλαράκια, τασάκια, βοηθητικά τραπεζάκια, θήκες περιοδικών, περιττές καλωδιώσεις, πολύπριζα που δεν χρησιμοποιούνται και ότι άλλο «στολίζει» το χώρο σας, άνευ λόγου. Και το σπίτι θα «ανοίξει» και λιγότερα πράγματα θα πρέπει να τακτοποιήσετε.  
5.Καθαρίστε!
Σίγουρα καθαρίζετε το σπίτι σας τακτικά, αλλά είναι το αποτέλεσμα τόσο καλό που να σας δίνει την αίσθηση ότι κάτι έχει αλλάξει; Δοκιμάστε για γρήγορο και εντυπωσιακό καθάρισμα των επίπλων και των πατωμάτων σας τα προϊόντα Swiffer. Θα δείτε π.χ. τα ανανεωμένα πανάκια καθαρισμού να συγκρατούν τώρα 75% περισσότερη σκόνη και χνούδια. Tην απόδοση και την ποιότητα των προϊόντων Swiffer την έχει αναγνωρίσει και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κατασκευαστών Επίπλων (UEA), που τα συνιστά!


Συνδύασε διαφορετικά στυλ στη διακόσμηση του σπιτιού σου!

Η αρμονία της επίπλωσης ενός χώρου εξασφαλίζεται πριν απ’ όλα στην αξιολογική ενότητα των προσόντων που παρουσιάζουν τα έπιπλα που την αποτελούν. Γι’ αυτό το λόγο ο συνδυασμός επίπλων διαφορετικού στυλ είναι πολύ πιο ευχάριστος από τη ανιαρή συγκέντρωση σ’ ένα δωμάτιο αταίριαστων επίπλων της ίδιας εποχής. Μπορούμε λοιπόν να έχουμε στο χώρο μας συνδυασμούς επίπλων από διαφορετικές εποχές του παρελθόντος ή μοντέρνα παντρέματα vintage εκπροσώπων με μοντέρνες προτάσεις απόλυτου design. Ο συνδυασμός παλαιών στυλ είναι μια διαδικασία που απαιτεί λεπτότητα στην επιλογή των σωστών επίπλων και τη μελέτη στης σύνθεσής τους ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή αρμονία. Τα κομμάτια που καλούμαστε να παντρέψουμε θα πρέπει να παρουσιάζουν ομοιότητες στις αντιστοιχίες των γραμμών τους. Οι ευθείες και οι καμπύλες γραμμές καθορίζουν το χαρακτήρα του κάθε επίπλου, την απλότητα ή την πληθωρικότητα του, την αυστηρότητα ή την χάρη του καθώς και τον κλασικό του χαρακτήρα ή την ελεύθερη ευφάνταστη σύλληψη του σχεδίου του.Το «παν μέτρον άριστον» θα πρέπει να ισχύει και στον αριθμό των επίπλων που θα πρέπει να επιλέξουμε καθώς συστήνεται να είναι λίγα, ωραία και ξεχωριστά, με καθαρές γραμμές και όχι πολλά, φλύαρα και με μεγάλο φόρτο στολιδιών. Για την πραγματοποίηση επιτυχημένων συνδυασμών ο σεβασμός προς την ομοιότητα των υλικών είναι εξίσου αναγκαίος όσο και ο σεβασμός προς την ομοιότητα των φορμαλιστικών γραμμών τους. Συγκεκριμένα η διακόσμηση τους (ραβδώσεις, σκαλίσματα, μαρκετερί, ζωγραφική, τύπωση) θα πρέπει να είναι ίσης αξίας και τα υλικά τους να βρίσκονται οπτικά σε πλήρη αρμονία. Σε ορισμένα στυλ για παράδειγμα τα κομμάτια τους δεν μπορούν εύκολα να συνδυαστούν γιατί τα ξύλα που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τους διαφέρουν έντονα σαν υλικό(είδος ξυλείας) και σαν κατεργασία. 
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αναμειγνύονται στυλ περασμένων δεκαετιών ακόμη και αιώνων των οποίων τα διακοσμητικά στοιχεία να είναι ίδιας φύσης και έμπνευσης όπως για παράδειγμα ο συνδυασμός του Baroque στυλ με Rococo πινελιές. Για να υπάρχει μια τυπική οπτική αρμονία συστήνεται οι όγκοι των επίπλων να έχουν τη σωστή αναλογία μεταξύ τους. Συνδυασμοί θα πρέπει να γίνονται μεταξύ κομματιών ίδιας επιβλητικότητας, του ίδιου όγκου και της ίδιας εμφάνισης (ελαφριά ή βαριά).
Ιδανικούς συνδυασμούς μπορούμε όμως να πετύχουμε και με την ανάμειξη vintage type επίπλων με άκρως μοντέρνα κομμάτια, εκπροσώπους του απόλυτου σύγχρονου design. Ανάμεσα σε μια πολυθρόνα εποχής Λουδοβίκου 13ου και μια ενός σύγχρονου σχεδιαστή εκτός από την κοινή ομορφιά υπάρχουν και άλλα σημεία κοινά. Και τα δυο έπιπλα είναι προϊόντα καθαρών-γνήσιων υλικών, που μπορεί να μην έχουν την ίδια εμφάνιση, έχουν όμως την ίδια αξία. Ακόμη και μόνο μια ρετρό νότα αρκεί για να σπάσει την ψυχρότητα της τυποποιημένης εμφάνισης των υπερμοντέρνων συνόλων. Έτσι ιδιαίτερα τοποθετημένο μέσα σ’ έναν ασυνήθιστο διάκοσμο, το παλιό έπιπλο (αντίκα) αξιοποιείται περισσότερο, τονίζοντας τη λιτότητα και τον εσκεμμένο μινιμαλισμό της σύγχρονης και μοντέρνας επίπλωσης. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ξεχωριστές διακοσμητικές πινελιές αποτελούν και τα κομμάτια υπερσύγχρονου design μέσα σε χώρους που διαπνέονται από τον αέρα παλαιότερων εποχών. Συνδυασμοί κλασικών επίπλων με αντικείμενα λιτού και μοντέρνου σχεδιασμού θα αποτελέσουν πρωτότυπες προτάσεις που σίγουρα θα υπογράφονται από το προσωπικό σας γούστο.
Τυποποιημένες προτάσεις επίπλωσης από την ίδια φιλοσοφία και του ίδιου τύπου αντικείμενα θεωρούνται αδιάφορα σύνολα για τη διακόσμηση ενός χώρου. Ομαδοποιούνται σε μη ενδιαφέροντες συνδυασμούς χωρίς να προσφέρουν κάτι το ξεχωριστό στα σπίτια όπου τοποθετούνται. Γι’ αυτό το λόγο τολμήστε να κάνετε εσείς πρωτότυπους συνδυασμούς ανάλογα με την δική σας αισθητική. Ξεκινήστε από το μηδέν παντρεύοντας έπιπλα από διάφορα στυλ και εποχές ή εμπλουτίστε τον υπάρχοντα διάκοσμο της οικίας σας με λεπτομέρειες– κομμάτια vintage (σε μοντέρνους χώρους) ή υπερμοντέρνα έπιπλα (σε κλασικά σύνολα). Με αυτόν τον τρόπο οι χώροι σας θα αποκτήσουν προσωπικότητα και η διακόσμηση θα φέρει ξεκάθαρα τη δική σας ιδιαίτερη υπογραφή. Μην φοβηθείτε την «δημιουργία» απλά τολμήστε την!


Πως να μυρίζει όμορφα το σπίτι!

Όταν μπαίνετε σε ένα σπίτι, αρχικά δεν έχει σημασία πόσο μεγάλο ή μικρό είναι, πόσο πλούσιο ή φτωχό είναι, η πρώτη εντύπωση είναι η μυρωδιά και μετά βλέπετε τους χώρους. Έτσι και έχει άσχημη μυρωδιά το σπίτι σας η εντύπωση των άλλων για αυτό θα είναι κακή, άσχετα από τον καλό σχεδιασμό, τα έπιπλα και τα χαρακτηριστικά του. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται πάντα μια ευχάριστη μυρωδιά μέσα.
Ο πρώτος βασικός κανόνας είναι να ανοίξουμε τα παράθυρα, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, ακόμα και με πολύ κρύο καιρό, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να μπει φρέσκος αέρας και να ανανεωθεί ή ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια θα πρέπει να αλλάξετε τις υγρές πετσέτες και τα σεντόνια τακτικά γιατί όταν μένουν πολλή καιρό στο ίδιο μέρος γεμίζουν μικρόβια  τα οποία αρχίζουν να μυρίζουν. Από φρέσκα και μυρωδάτα που είναι όταν τα βάζουμε μπορούν αν μετατραπούν σε ανθυγιεινά εκκολαπτήρια δυσοσμίας.
Αν δεν μπορείτε να βγάζετε συνέχεια τα σκουπίδια έξω, κρατήστε τα σε καλάθια που κλείνουν καλά και βγάλτε τα συχνότερα όταν κάνει ζέστη. Επίσης, αν έχετε στο σπίτι μέλη που καπνίζουν να τους ζητάτε να βγάζουν έξω το τασάκι και να το πλένετε συχνά. Μην αφήνετε αποτσίγαρα μέσα στο σπίτι, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, διότι η μυρωδιά είναι απαίσια. Αντί αυτού θα πρέπει να τοποθετήστε μερικά φρέσκα λουλούδια στο τραπέζι
Αν χρησιμοποιείται αποσμητικά χώρου φροντίστε να είναι όλα ίδια γιατί το αποτέλεσμα θα είναι ένα άσχημο μίγμα, κάτι που δεν θα είναι καθόλου ευχάριστό. Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε κάποια φυσικά αρωματικά, όπως φλούδες πορτοκαλιού, λεβάντα η μέντα.
Κάτι ακόμη που μπορείτε να κάνετε είναι να αγοράσετε χύμα κολόνια σε ένα άρωμα που σας αρέσει και να βάζετε λίγο από αυτό στα χαλιά ή τα έπιπλα. Επίσης πολύ ωραίο και υγιεινό είναι να τοποθετήσετε ένα πήλινο σκεύος πάνω στο καλοριφέρ (τα πήλινα κεσεδάκια που έχουν μέσα γιαούρτι είναι ότι πρέπει) , να το γεμίσετε με νερό και να ρίξετε μέσα μερικές σταγόνες από γαριφαλέλαιο, δεν φαντάζεστε τη φρεσκάδα που θα δώσει στο χώρο.
Η τουαλέτα και τα υγρά χαλιά είναι ακόμα μερικές πηγές δυσοσμίας, οπότε φροντίστε να τα κρατάτε στεγνά και καθαρά. Αν δώσετε τα χαλιά για πλύσιμο, ή αν τα πλύνετε εσείς μην τα στρώσετε πριν στεγνώσουν πολύ καλά.
Κρατήστε τα τρόφιμα μέσα στα κλειστά ντουλάπια της κουζίνας και αν είναι σε χριστό χώρο και όχι ενιαίο με το υπόλοιπο σπίτι αφήστε μόνιμα ένα άνοιγμα, σε πόρτα ή παράθυρο.Απρόσμενες επισκέψεις! Συμμάζεψε το σπίτι σε 30 λεπτά!


Την ώρα που είστε χαλαροί και χαζεύετε στην τηλεόραση πίνοντας αμέριμνοι  τον καφέ σας, χτυπάει το τηλέφωνο κι ακούτε τα κακά νέα! Ο καλός σας ή η καλή σας, σας ενημερώνει ότι απρόσμενες επισκέψεις καταφθάνουν σε μισή ώρα και το σπίτι είναι άνω κάτω. Μπορεί να είναι κάποιος φίλος από το πουθενά, η πεθερά ή ο προϊστάμενος του καλού σας. Φρικάρετε, αλλά δεν έχετε διέξοδο διαφυγής, άρα πρέπει να ανασκουμπωθείτε στα γρήγορα και σε σύντομο χρονικό διάστημα να συμμαζέψετε το χάος που επικρατεί! Κατ’ αρχήν μια ψύχραιμη ματιά γύρω σου! Ρίξε μια γρήγορη ματιά γύρω σου στο χώρο που θα δεχθείς τους επισκέπτες. Μάζεψε πεταμένους φακέλους αλληλογραφίας, διαφημιστικά φυλλάδια, άπλυτα πιάτα και ποτήρια που μπορεί να είναι ακουμπισμένα εδώ κι εκεί. Σιγουρέψου ότι το δάπεδο είναι καθαρό καθώς και το μπάνιο τουλάχιστον αξιοπρεπές. Λογικά δεν θα πάνε οι καλεσμένοι σε άλλους χώρους, οπότε φρόντισε να κλείσεις τις πόρτες από τα υπόλοιπα δωμάτια. Υπάρχουν διαθέσιμες ενισχύσεις; Αν τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα για να συνειδητοποιήσουν το βαθμό της απελπισίας σου, κάλεσέ τα στην απρόσμενη μάχη που έχεις να δώσεις, εξαιτίας της έκτακτης επίσκεψης. Αν δεν βρίσκεις άμεση ανταπόκριση, οι δωροδοκίες είναι πλήρως αποδεκτές σ’ αυτού του είδους τις καταστάσεις. Αν είναι μικρά, βρες ένα τρόπο να τα περιορίσεις στο χώρο τους και υποχρεωτικά ρίξου στη δουλειά χωρίς συμμάχους. Αυτά που φαίνονται… Με την ηλεκτρική σκούπα, καθάρισε όλες τις επιφάνειες που φαίνονται στο χώρο και τακτοποίησε αυτά που φαίνονται. Μην ανησυχείς για το αν τα βάζεις στην σωστή τους θέση – μ’ αυτό θ’ ασχοληθείς αύριο Τώρα, έχει σημασία απλά να εξαφανίσεις ότι προδίδει ακαταστασία και σ’ αυτό πολύτιμος σύμμαχος είναι οι ντουλάπες Πάρε τα αραδιασμένα ρούχα από τον καναπέ κι εξαφάνισέ τα στην πλησιέστερη ντουλάπα  Η κρεβατοκάμαρα – που συνήθως δεν δέχεται επισκέψεις – είναι ο καλύτερος χώρος για να εξαφανίσεις διάφορα αντικείμενα. Θυμήσου μόνο στο τέλος να κλείσεις την πόρτα! Σε αντίθεση με την κρεβατοκάμαρα, η κουζίνα είναι ένας χώρος που μπορεί να έρθουν οι επισκέπτες. Γι’ αυτό είναι καλό να μαζέψεις άπλυτα πιάτα και ποτήρια που τυχόν υπάρχουν ή ακόμα και κατσαρόλες. Αν δεν υπάρχει πλυντήριο πιάτων και ο χρόνος που έχεις δεν φτάνει για να τα πλύνεις, ο φούρνος είναι μια «κρυψώνα», για ν’ αποφύγεις τα πικρόχολα σχόλια. Φρόντισε βέβαια να μην τα ξεχάσεις εκεί, μετά από την επίσκεψη ! Τέλος πλύνε και σκούπισε καλά το νεροχύτη και τους πάγκους κι η κουζίνα σου θα μοιάζει τέλεια. Η τακτοποίηση κι ο καθαρισμός των σημείων που φαίνονται λοιπόν, δεν θα σου πάρει περισσότερο από περίπου 3 λεπτά φτάνει να κινηθείς γρήγορα και συντονισμένα. Το επόμενο σημείο, που θα πρέπει να εστιάσετε την μάχη σας, είναι τα δάπεδα. Καθαρά δάπεδα. Το βρώμικο πάτωμα πραγματικά είναι ό,τι το χειρότερο σ’ ένα σπίτι. Ένα γρήγορο σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα, θα είναι απαραίτητο. Μην μετακινείς έπιπλα, κανείς δεν θα ψάξει τι γίνεται κάτω από τους καναπέδες. Στην κουζίνα, ίσως είναι απαραίτητο ένα σφουγγάρισμα καθώς επίσης και στο μπάνιο, όπου δεν θα πρέπει να ξεχάσεις να βάλεις καθαρές πετσέτες και αν δεν έχει χαρτί τουαλέτας κι έπειτα να εξαφανίσεις την σφουγγαρίστρα. Η εικόνα σου. Οι χώροι λοιπόν τώρα του σπιτιού μπορεί να μοιάζουν τέλειοι, αλλά εσύ θα πρέπει να είσαι το κεντρικό πρόσωπο και να κερδίσεις τα βλέμματα όλων.  Άρα δεν μπορείς να είσαι ένα κουρέλι και παράλληλα «κυρίαρχος» του παιχνιδιού. Φρεσκαρίσου λοιπόν στα γρήγορα, κάνοντας ένα ντους, φόρεσε κάτι όμορφο και απλό. Έφτασε η ώρα ! Στην εξώπορτα ακούς κιόλας τις φωνές των επισκεπτών σου. Πάρε μια ανάσα, χαλάρωσε μ’ άλλες δυο βαθιές ανάσες και στη συνέχεια φόρεσε το λαμπερό σου χαμόγελο κι άνοιξε την πόρτα. Ήταν μια δύσκολη μάχη, αλλά την κέρδισες!!!


Συμβουλές για την οργάνωση μιας μικρής κουζίνας!


Είναι γνωστό ότι οι μικρές κουζίνες δημιουργούν πάντα προβλήματα στους ιδιοκτήτες τους! Εκτός από την δυσκολία αποθήκευσης και τακτοποίησης όλων των συσκευών  και σκευών που χρησιμοποιούνται σε μια κουζίνα, υπάρχει και το πρόβλημα έλλειψης χώρου για την προετοιμασία των γευμάτων! Αν η κουζίνα σας παραμένει πολύ μικρή ακόμη και αν έχετε ελαχιστοποιήσει τα σκεύη που χρησιμοποιείτε, διαβάστε παρακάτω μερικές λύσεις για να δημιουργήσετε περισσότερο ελεύθερο χώρο και να κάνετε πιο αποτελεσματική την χρήση της κουζίνας σας!
Αξιοποιήστε το τοίχο γύρω από τον νεροχύτη!
Η περιοχή του τοίχου μεταξύ του νεροχύτη και των ντουλαπιών προσφέρει αρκετό χώρο που ως τώρα ήταν αχρησιμοποίητος, για την αποθήκευση των σκευών και για την πιο πρακτική λειτουργία της κουζίνας!
Συνήθως σε αυτό το διάστημα υπάρχουν πλακάκια για την διακόσμηση του τοίχου. Σκεφθείτε τώρα να τοποθετήσετε ένα ράφι  κατά μήκος της περιοχής! Όλα τα «κρεμαστά» αλλά και τα περισσότερα από τα σκεύη, μπορούν να κρεμαστούν εκεί και με αυτόν τον τρόπο να σας προσφέρουν εύκολη πρόσβαση, να κάνουν το μαγείρεμα πιο εύκολο και το πιο σημαντικό ίσως, θα ελευθερώσουν χώρο στα συρτάρια για αποθήκευση!
Μια άλλη χρήσιμη ιδέα για αυτήν την περιοχή είναι η τοποθέτηση ενός «διοργανωτή» μπαχαρικών. Μία μαγνητική ταινία μπορεί επίσης να τοποθετηθεί για να βάλετε μικρά σκεύη και μαχαιροπίρουνα.
Θα βρείτε εύκολα μεγάλη ποικιλία από ράφια δοχείων που μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν στον τοίχο! Ογκώδη τηγάνια και κατσαρόλες που καταλαμβάνουν πολύ χώρο μπορούν να αποθηκευτούν σε αυτά τα ράφια για να ελευθερώσει χώρο στα συρτάρια για την αποθήκευση των άλλων απαραίτητων ειδών.
Χρησιμοποιήστε τον χώρο πίσω από την πόρτα!
Ένας άλλος εξαιρετικός τρόπος για να οργανώσετε αποτελεσματικά μια μικρή κουζίνα είναι να αξιοποιήσει το διάστημα πίσω από την πόρτα της κουζίνας. Διάφορα εργαλεία της κουζίνας μπορούν να τοποθετηθεί στο πίσω μέρος της πόρτας, όπως πανιά καθαρισμού, πετσέτες και προμήθειες σε τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψυγείο.
Μια ακόμη ιδέα είναι να βάλετε καλάθια, εφόσον υπάρχει ένα κενό διάστημα τουλάχιστον τρεις ίντσες μεταξύ της οροφής και των ντουλαπιών! Έτσι δημιουργείται επιπλέον χώρος αποθήκευσης! Διακοσμητικά πλεκτά καλάθια μπορούν να κρατήσει εύκολα μικρά αντικείμενα, τα οποία πρέπει να αποθηκεύονται στην κουζίνα, αλλά δεν σας χρειάζονται σε τακτική βάση. Επιπλέον, τα καλάθια θα προσθέσουν χρώμα και στυλ στην κουζίνα σας και θα ανανεώσουν το ντεκόρ! 


HOT TIPS για να ανανεώσετε το μπάνιο σας!


Οι περισσότεροι έχετε βαρεθεί το ίδιο στιλ και θέλετε μια νότα φρεσκάδας στο μπάνιο σας ή θέλετε να αλλάξετε τα πάντα ακόμα και τα πλακάκια.Αυτήν την εβδομάδα τα HOT TIPS είναι αφιερωμένα στο μπάνιο σας και στις μικρές αλλαγές  που μπορούν να καλύψουν την ανάγκη σας για ανανέωση.
1. Αλλάξτε τον καθρέφτη σας με ένα παλιό ή εάν δεν έχετε καθρέφτη και σας αρέσει η ιδέα, πάρτε μία κορνίζα που την θεωρείτε λίγο «υπερβολική» και τοποθετήστε μέσα ένα καθρέφτη.
2. Τοποθετήστε απλίκες αριστερά και δεξιά του καθρέφτη, εάν είναι εφικτό ή στο επάνω μέρος, παλαιού τύπου και ας είναι μοντέρνο το μπάνιο. Κάνει ωραία αντίθεση.
3. Εάν σε κάποιο τοίχο έχουν χαλάσει τα πλακάκια αφαιρέστε τα πλακάκια και βάψτε τον με λαδομπογιά, σε ένα πιο έντονο χρώμα από το υπόλοιπο πλακάκι ή αντικαταστήστε το με ταπετσαρία.
4. Για τον τοίχο μία άλλη αλλαγή, ιδιαίτερα για τα μικρά μπάνια, είναι η τοποθέτηση ενός απλού καθρέφτη σε όλο το μήκος του τοίχου από το ύψος του 1,10 cm και πάνω.
5. Εάν το μπάνιο σας είναι μεγάλο μπορείτε να τοποθετήσετε ένα παλιό τραπεζάκι ξύλινο, με ένα καλαθάκι με πετσετούλες χεριών μιας χρήσεως. Εάν είναι μοντέρνο τότε επιλέξτε και βάψτε το τραπεζάκι σ' ένα μοντέρνο χρώμα.
6. Τοποθετήστε ένα βάζο με bamboo σε μια γωνία ή δύο γλαστράκια
7. Σε τοίχους που δεν έχουν πλακάκια μπορείτε να βάλετε καδράκια.
8. Εάν δεν έχετε ντουλάπι στο μπάνιο μπορείτε να τοποθετήσετε ράφια με καλαθάκια με μεγάλο βάθος και να κρύβετε εκεί τα μπουκαλάκια.
9. Μία άλλη ιδέα για καθρέφτη πάνω από τον νιπτήρα είναι να κολλήσετε ξύλα που ξεβράζει η θάλασσα περιμετρικά σ' ένα απλό καθρέφτη.
10. Στην κουρτίνα του μπάνιου μπορείτε εσωτερικά να τοποθετήσετε μία απλή πλαστική και εξωτερικά μία υφασμάτινη της αρεσκείας σας, (και τις δύο στους ίδιους κρίκους).


HOT TIPS για Κηπουρική χαμηλού προϋπολογισμού!

Αν αγαπάτε την κηπουρική αλλά τα οικονομικά δεν σας επιτρέπουν πολλά έξοδα και σκέφτεστε να εγκαταλείψετε τα φυτά σας και το χόμπι σας, μην απογοητεύεστε! Διαβάστε παρακάτω τα δέκα χρήσιμα HOT TIPS της εβδομάδας για “low budget” κηπουρική!
1. Ξεχάστε τα χημικά λιπάσματα και δημιουργήστε φυτικό κομπόστ από τα υπολείμματα του κήπου και της κουζίνας. Όχι μόνο θα γλιτώσετε χρήματα, αλλά θα είστε σίγουροι ότι τα φυτά σας τρέφονται οργανικά!
2. Ανταλλάξτε σπόρους και πολλαπλασιαστικό υλικό με φίλους ή με γείτονες. Αν έχετε περίσσευμα από τους σπόρους που αγοράσατε ή αν σας αρέσει ένα φυτό ενός φίλου, απλά προτείνετε μια ανταλλαγή. Και οι δύο θα βγείτε κερδισμένοι.
3. Ξεκινήστε την καλλιέργεια από σπόρους! Δεν χρειάζεται να αγοράζετε έτοιμα φύτρα για τα περισσότερα φυτά. Αγοράστε καλύτερα σπόρους και απολαύστε όλη την διαδικασία από το φύτρωμα μέχρι την καρποφορία.
4. Μάθετε να πολλαπλασιάζετε τα φυτά σας. Αντί να αγοράζετε κάθε χρόνο καινούρια φυτά, απλά επενδύστε σε ένα καλό βιβλίο για τις μεθόδους πολλαπλασιασμού και φτιάξτε το δικό σας φυτώριο.
5. Αντικαταστήστε τα χημικά εντομοκτόνα και φάρμακα με βιολογικά σκευάσματα που θα φτιάχνετε μόνοι σας στην κουζίνα.
6. Αφήστε τη δημιουργικότητα σας να εκφραστεί και φτιάξτε γλάστρες από καθημερινά αντικείμενα του σπιτιού που σας είναι άχρηστα. Ένας κάδος σκουπιδιών που χάλασε το καπάκι, ένα παλιό σουρωτήρι, ένας ανοξείδωτος τενεκές ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φιλοξενήσει λίγο χώμα, μπορεί να γίνει γλάστρα για τα φυτά σας.
7. Μην αγοράζετε φτηνά εργαλεία. Να είστε προσεκτικοί κατά την αγορά του εξοπλισμού. Προτιμήστε μια πιο ακριβή επιλογή που σας παρέχει όμως εγγύηση ποιότητας από το αντικαθιστάτε κάθε χρόνο τα εργαλεία σας.
8. Εξοικονομήστε νερό εκμεταλλευόμενοι το νερό της βροχής και καλύψτε το χώμα με οργανικό υλικό για να αποφεύγετε την εξάτμιση του νερού. Μπορείτε να αγοράσετε συλλέκτες νερού τους οποίους θα τους συνδέσετε με τον αγωγό που μεταφέρει το βρόχινο νερό στην αποχέτευση. Έτσι, το νερό θα πέφτει στον συλλέκτη και θα διαφεύγει μόνο ότι περισσεύει.
9. Ασχοληθείτε εσείς με τον κήπο σας και μην πληρώνετε κηπουρό για την εβδομαδιαία συντήρηση. Η κηπουρική προσφέρει χαρά και ευεξία.
10. Αγοράζετε φυτά που ταιριάζουν στις συνθήκες της περιοχής ώστε να έχετε τις λιγότερες απώλειες! Ένα φυτό που μεγαλώνει σε μη ευνοϊκό περιβάλλον είναι αδύναμο και άρα ευαίσθητο σε προσβολές. Όσο και να σας αρέσει ένα φυτό, είναι κρίμα να το αγοράσετε και να το χάσετε σε ελάχιστο χρόνο.

Πως να διακοσμήσετε τα ράφια σας!


Πολλές φορές, η εικόνα που έχουν τα ράφια που είναι τοποθετημένα στους τοίχους ή τα ράφια των επίπλων μας, όπως της βιβλιοθήκης ή του σύνθετου στο leaving room, μπορούν είτε να αναβαθμίσουν είτε να καταστρέψουν την συνολική εμφάνιση του δωματίου μας! Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την θέα των άδειων ραφιών ή των ραφιών που είναι φορτωμένα με ένα σωρό αντικείμενα. Είτε είναι λοιπόν πολύ άδεια, είτε παραφορτωμένα, δημιουργούν μια  ανισορροπία στο χώρο και φυσικά καταστρέφουν οποιαδήποτε διακοσμητική προσπάθεια έχετε κάνει για να ομορφύνετε το δωμάτιο σας.
Ας δούμε λοιπόν μαζί, με ποιο τρόπο μπορείτε να μεταμορφώσετε τα ακατάστατα ράφια σας σε μια όμορφη σύνθεση που θα δώσει στο χώρο σας ένα πιο ευχάριστο και καλαίσθητο ύφος.
Κάντε τα Βιτρίνα!
Εάν δεν μπορείτε να αποφασίσετε, για το τι θα βάλετε στα ράφια σας, ο καλύτερος τρόπος για να βγείτε από το δίλημμα, είναι να σκεφθείτε, τι είναι αυτό που πραγματικά σας εκφράζει. Βρείτε λοιπόν τα αντικείμενα που μιλούν για τον τρόπο ζωής σας και για τα χόμπι σας. Αυτή σας η κίνηση μπορεί να περιλαμβάνει αναμνηστικά από κάποια όμορφα ταξίδια σας, οικογενειακές φωτογραφίες, κάποια βραβεία σας, αντικείμενα τέχνης που αγαπάτε κλπ.  Εάν σας αρέσουν τα κρυστάλλινα αντικείμενα ή τα κεραμικά, συγκεντρώνοντάς τα σε ένα ράφι, θα δώσετε μια όμορφη νότα στο χώρο σας.
Ομαδοποιήστε ομοειδή αντικείμενα!
Συγκεντρώστε και τοποθετήστε στα ράφια σας ομάδες με παρόμοια στοιχεία. Μπορείτε να τα γκρουπάρετε ανάλογα με το χρώμα τους, με το θέμα τους, το σχήμα που έχουν, το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα ή την υφή που έχουν.
Σκεφθείτε την λειτουργικότητά τους!
 Η χρήση για την οποία προορίζεται ένα αντικείμενο,  μπορεί επίσης να είναι γνώμονας για την διακοσμητική ομαδοποίηση. Για παράδειγμα, μια ομάδα με ποτήρια και μια καράφα για λικέρ, μπορεί να μετατρέψει ένα άχρηστο ράφι, σε ένα όμορφο μπαρ!
Μεγάλα κομμάτια!
Δεκάδες μικρά αντικείμενα μπορούν να κάνουν ένα ράφι να φαίνεται υπερβολικά γεμάτο. Δοκιμάστε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε μεγάλα κομμάτια, όπως γλυπτά και κεραμικά μπολ. Μικροσκοπικά αντικείμενα, όπως πέτρες ή κοχύλια, θα μπορούσαν  να φαίνονται πολύ πιο όμορφα, εάν τα συγκεντρώνατε σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο. Η τελική σας εικόνα θα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, αν παίξετε και με τα ύψη που θα έχουν αυτά τα αντικείμενα. Δεν είναι φυσικά απαραίτητο να είναι όλα στο ίδιο ύψος και να μοιάζουν σαν στρατιωτάκια στη σειρά.
Να είναι ασύμμετρα!
Αντί να προσθέσετε αντικείμενα στο κέντρο των ραφιών ή να δημιουργήσετε ράφια με ομοιόμορφα σύνολα, είναι καλύτερο να τοποθετήσετε τα κομμάτια της ομάδας σας έτσι ώστε να ιντριγκάρουν και να εκπλήσσουν το βλέμμα. Αν λοιπόν τα ράφια σας είναι κινητά, είναι καλό να προσαρμόσετε έτσι  τα ύψη μεταξύ τους, ώστε να δημιουργείται  μεγαλύτερο ενδιαφέρον, από ότι να έχουν ομοιόμορφες και αρμονικές αποστάσεις μεταξύ τους. Επιπλέον τα διαφορετικά ύψη, θα σας διευκολύνουν επίσης, στο να συμπεριλάβετε στις συνθέσεις σας ψηλά βάζα ή άλλα μεγάλα αντικείμενα.
Παίξτε δημιουργικά με τα βιβλία!
Πρώτα απ’ όλα, σε μια βιβλιοθήκη δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν μόνο βιβλία. Γκρουπάρετε διαφορετικά κομμάτια για να δημιουργήσετε μια πιο ολοκληρωμένη και ενδιαφέρουσα εικόνα. Χρησιμοποιήστε βιβλιοστάτες, για να προσθέσετε μια πιο ιδιαίτερη νότα στην εικόνα που δημιουργούν ή δοκιμάστε να τοποθετήσετε τα βιβλία σας ανάλογα με το χρώμα τους, αντί να ακολουθήσετε την παραδοσιακή διάταξη που ακολουθείται σε μια βιβλιοθήκη. Οι μεγάλες ομάδες βιβλίων μπορούν να δημιουργήσουν μια εκπληκτική εικόνα όταν οργανώνονται με κριτήριό το χρώμα τους. Ακόμη, μπορείτε να πρωτοτυπήσετε και να κάνετε τα βιβλία σας ράφια, όπως στην φωτογραφία, με έναν αόρατο βιβλιοστάτη! 
Σαν συμπέρασμα λοιπόν, η διακόσμηση των ραφιών που βρίσκονται στους τοίχους ή στα έπιπλά μας, είναι κάτι που δεν απαιτεί χρήματα κι αν το κάνουμε σωστά, μπορεί πολύ απλά να αλλάξουμε ριζικά την εικόνα που έχει ένας χώρος. Απλά και μόνο με την αναδιάταξη των βιβλίων και των άλλων διακοσμητικών αντικειμένων, μπορούμε να μετατρέψουμε ένα μονότονο ράφι σε μια υπέροχη διακοσμητική σύνθεση!


Ζώδια και Κρεβατοκάμαρα!

Η ιδέα της τέλειας κρεβατοκάμαρας μπορεί να φέρνει διαφορετικές εικόνες στο μυαλό του καθενός, Έτσι κάθε ζώδιο αντιλαμβάνεται διαφορετικά την αισθητική και την διακόσμηση του πιο προσωπικού του χώρου!
Η σωστή κρεβατοκάμαρα θα πρέπει να δημιουργεί μια αίσθηση χαλάρωσης, ρομαντισμού και θαλπωρής! Διαβάστε παρακάτω πώς το κάθε ζώδιο την διακοσμεί, για να χαλαρώνει και να ανακτά τις δυνάμεις του!

Κριός!Το ιδανικό υπνοδωμάτιο για έναν Κριό, θα είχε ένα απλό, ξύλινο κρεβάτι και οι τοίχοι θα ήταν από πέτρα. Θέλει να εισπράττει μια πρωτόγονη δύναμη από το χώρο, ακόμη κι όταν κοιμάται. Αν δεν γίνεται να το έχει όμως θα βολευτεί με μια διακόσμηση εντελώς minimal.
Ταύρος! Ο Ταύρος θέλει να νιώθει άνετα και να μην έχει πολλά μικροπράγματα και αντικείμενα στην κρεβατοκάμαρά του. Ένα χαμηλό κρεβάτι και γύρω μεγάλες μαξιλάρες ή πουφ, για να κάθονται τα αγαπημένα του πρόσωπα, είναι το κατάλληλο σκηνικό για να ηρεμήσει και να ξεκουραστεί.
Δίδυμοι! Αλλάζει συνεχώς τη διακόσμηση του υπνοδωματίου για να μη βαριέται, ωστόσο τα βασικά χαρακτηριστικά του χώρου παραμένουν ίδια. Δεν θα απαρνηθεί ποτέ το επιβλητικό, υπέρδιπλο κρεβάτι του και τα πολλά χρώματα στους τοίχους καθώς και τα αντικείμενα που κοσμούν το χώρο.
Καρκίνος! Θέλει το υπνοδωμάτιό του να εκπέμπει ζεστασιά και θαλπωρή. Αν μπορούσε, θα έβαζε μέχρι και τζάκι σε έναν τοίχο του δωματίου. Δεν του αρέσει η μοντέρνα αισθητική, αγαπάει τις αντίκες, τα συλλεκτικά αντικείμενα και σίγουρα στο χώρο θα δεσπόζει ένα ψηλό, ξύλινο κρεβάτι με κουνουπιέρα.
Λέων! Είναι ίσως ο πιο σημαντικός χώρος του σπιτιού για τον Λέοντα, που περνά πολύ χρόνο εκεί! Δίπλα στο κρεβάτι θα έχει και το γραφείο του, ο χώρος λοιπόν θα είναι κάπως φορτωμένος από αντικείμενα, αφού θέλει να έχει κοντά του τα αγαπημένα του gadgets. Τα χρώματα θα είναι ουδέτερα, για να εξισορροπούν την κατάσταση.
Παρθένος! Είναι ίσως το πιο τακτοποιημένο δωμάτιο που θα συναντήσει κανείς! Ο Παρθένος θέλει να είναι όλα καθαρά και τακτοποιημένα. Προτιμά μια κλασική διακόσμηση και δίνει ιδιαίτερη βάση στις κουρτίνες που δεν θα πρέπει να τις διαπερνά το φως και τα αδιάκριτα βλέμματα.
Ζυγός! Η γυναίκα Ζυγός θα διακοσμήσει το υπνοδωμάτιό της σαν να έχει βγει από παραμύθι, με ροζ τοίχους και ρετρό πινελιές! Ο άντρας Ζυγός λείπει συνέχεια και μόνο για ύπνο θα επισκεφτεί το υπνοδωμάτιό του. Αν μπορούσε, θα είχε μόνο ένα μεγάλο κρεβάτι και μια τελευταίας τεχνολογίας τηλεόραση στον τοίχο. 
Σκορπιός! Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει το υπνοδωμάτιο του Σκορπιού. Επικρατεί πάντα ημίφως, οι κουρτίνες είναι βαριές κι αδιαπέραστες από το φως και παντού υπάρχουν βιβλία.
Τοξότης! Το κρεβάτι θα είναι από την Ινδονησία, το κομοδίνο από τη Μαλαισία, το φωτιστικό από το Περού και θα τα έχει αγοράσει ο ίδιος ο Τοξότης στα ταξίδια που έχει κάνει! Ethnic διακόσμηση και αντικείμενα, που δίνουν την αίσθηση της ελευθερίας στο χώρο. 
Αιγόκερως! Με το δυναμικό του χαρακτήρα, ο Αιγόκερως ακολουθεί μια minimal τάση στη διακόσμηση της κρεβατοκάμαράς του. Δεν θα υπάρχει τηλεόραση στο χώρο, αφού προτιμά την απαλή μουσική, όμως το laptop θα βρίσκεται δίπλα στο κρεβάτι, για να στείλει ένα τελευταίο mail για τη δουλειά του πριν κοιμηθεί. Του αρέσουν πολύ τα εκκεντρικά φωτιστικά.
Υδροχόος! Στο δωμάτιο του Υδροχόου επικρατεί ένα χάος από αντικείμενα, αλλά καταφέρνει να το διατηρεί αρκετά καθαρό. Προτιμά μια minimal διακόσμηση, του αρέσει το Ιαπωνικό στιλ και θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα κάδρα.
Ιχθείς! Ζεστό και ονειρικό το υπνοδωμάτιο του Ιχθύ, θα μπορούσε να ζωγραφίσει στο ταβάνι αστέρια και σύννεφα για να έχει όμορφα όνειρα. Θα διακοσμήσει τα κομοδίνα με φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων και θα δώσει μεγάλη σημασία στα "λευκά" είδη, που κάθε άλλο παρά λευκά θα είναι!


MEXIL: Ελάτε και νιώστε σαν στο σπίτι σας

Η Mexil ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ως μια μικρή κλινοποιία κατασκευάζοντας πτυσσόμενα έπιπλα εξοχής και μεταλλικές καρέκλες. 
Σήμερα η εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο του επαγγελματικού και οικιακού επίπλου, απασχολεί περισσότερους από 250 υπαλλήλους, σε 8 καταστήματα, στην κάθετη μονάδα παραγωγής της 12000 m2 (σε ιδιόκτητο χώρο 25000 m2), και σε αποθήκες 5500 m2 (σε ιδιόκτητο χώρο 8500 m2). Η διοικητική βάση της εταιρείας βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη στην Βόρεια Ελλάδα, υποκαταστήματα στην Αθήνα και στην Κρήτη εξυπηρετούν τοπικές ανάγκες αγοράς. 
Η κάθετη μονάδα παραγωγής της εταιρείας στην Θεσσαλονίκη εξυπηρετεί ανάγκες παραγωγής τόσο για την Ελληνική επικράτεια όσο και για το εξωτερικό. 
Προϊόντα 
Tα προϊόντα της Mexil περιλαμβάνουν έπιπλα τα οποία είτε κατασκευάζονται στην κάθετη μονάδα παραγωγής της, είτε εισάγονται από επιλεγμένους διάσημους οίκους design του εξωτερικού στην Ιταλία, και όλο τον κόσμο. 
Οι συλλογές εσωτερικού και εξωτερικού χώρου περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα από καρέκλες, τραπέζια, σκαμπό, καναπέδες, πολυθρόνες για επαγγελματική και οικιακή χρήση. Το 80% του πελατολογίου της εταιρείας αποτελείται πελάτες στο χώρου των ξενοδοχείων, εστιατορίων, καφέ, μπαρ και νυχτερινών καταστημάτων διασκέδασης. 
Οι πελάτες μας είναι συνεργάτες μας 
Με πολυετής προσπάθειες η Mexil έχει δημιουργήσει ισχυρές επαγγελματικές σχέσεις εμπιστοσύνης εξυπηρετώντας επαγγελματίες αρχιτέκτονες, διακοσμητές εσωτερικών χώρων και επιχειρήσεις ξενοδοχείων, εστίασης και διασκέδασης. 
Κύριοι άξονες πάνω στου οποίους βασίζεται η καθημερινή λειτουργία της Mexil είναι η έρευνα καινούργιων υλικών και προϊόντων, ο σχεδιασμός νέων προϊόντων, η ανταγωνιστικότητα στις τιμές, και η άμεση εξυπηρέτηση. Η δέσμευση μας στους πελάτες μας είναι να τους παρέχουμε τα ‘’κατάλληλα εργαλεία του επαγγέλματος’’ – επαγγελματικά, υψηλής αισθητικής και ποιότητας design προϊόντα τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες τους και δικαιολογούν άμεσα τις επενδύσεις τους. 
Ο τρόπος δουλειάς μας 
Πολλά χρόνια πέρασαν, πολλοί συνεργάτες άλλαξαν από την εποχή που η Mexil ήταν μια κλινοποιία. 
Σήμερα η εταιρεία βασίζεται στο μοντέρνο design και τις σύγχρονες τεχνολογίες, για να ανταποκριθεί στις απαιτητικές προκλήσεις της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας αγοράς. 
Η Mexil λειτουργεί ως σύγχρονη ευρωπαϊκή επιχείρηση και εξάγει προϊόντα προς προορισμούς σε όλο τον πλανήτη. 
Αδιάκοπες επενδύσεις κεφαλαίων στο σχεδιασμό, στην ποιότητα προϊόντων, και σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών διασφαλίζουν ότι η ικανοποίηση των πελατών μας αποτελεί το μελλοντικό μας κεφάλαιο. 
Στην Μexil πιστεύουμε ότι το κύριο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα είναι ο δεσμός που καλλιεργούμε με τους πελάτες μας. 
Ανεξάρτητα αν ο πελάτης προμηθεύτηκε ένα τραπέζι κουζίνας ή μια ολόκληρη γκάμα προϊόντων για μια ξενοδοχειακή μονάδα, η αφοσίωση μας στις ανάγκες του πελάτη παραμένει η ίδια και θα εξυπηρετηθεί από κατάλληλους επαγγελματίες. 
Αυτή είναι η υπόσχεση μας στους πελάτες μας, και το στοίχημα μας για το μέλλον!

Δείτε τον κατάλογο επίπλων κατοικίας ΕΔΩ


Διακόσμησε με Βάζα!


Ανθοδοχείο ή design item; Φτηνό ή ακριβό; Απλό ή περίτεχνο; Όταν μιλάμε για βάζα, οι επιλογές είναι ατελείωτες!
Είτε επιλέξετε ένα και μόνο κομψό βάζο για να στολίσει μια γωνία, είτε αποφασίσετε να φτιάξετε ένα μικρό γκρουπ  με αρκετά μαζί, σας δίνουμε tips για να τα διαλέξετε, να τα οργανώσετε και να τα διατηρήσετε σε άψογη κατάσταση.
Επιλογή & Οργάνωση
1) Πριν αγοράσετε ένα βάζο, πρέπει να λάβετε υπόψη σας το στυλ και τις αποχρώσεις του σπιτιού σας. Αν δεν είστε σίγουρος/η για το είδος που σας ταιριάζει (floral, ethnic, oriental, minimal), προτιμήστε ένα από διάφανο γυαλί με απλό design, σε αποχρώσεις που ταιριάζουν στο χώρο σας. Στη συνέχεια θα μπορείτε, με βάση αυτό, να επιλέξτε και άλλα που ταιριάζουν μαζί του. 
2) Παίξτε με τα σχήματα, καθώς τα διαφορετικά ύψη και πλάτη δημιουργούν εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Αν σας αρέσει η συνοχή, κρατήστε σε όλα ίδιες ή παρόμοιες αποχρώσεις. 
3) Λάβετε υπόψη σας τα μεγέθη. Ένα τεράστιο βάζο σε ένα μικρό σαλόνι ή γραφείο «μπουκώνει» το χώρο. Ειδικά αν σκοπεύετε να το στολίσετε με λουλούδια, φροντίστε ώστε να κρατάτε τις σωστές ισορροπίες και διαστάσεις. 
4) Σκεφτείτε εναλλακτικά. Η τραπεζαρία δεν είναι ο μοναδικός χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει ένα όμορφο βάζο. Μπορείτε να στολίσετε την είσοδο με ένα μικρό ράφι που θα υποδεχθεί μερικά όμορφα βάζα, να τοποθετήσετε σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους βάζα πάνω στη βιβλιοθήκη ή πάνω από τα ντουλάπια της κουζίνας ή ακόμη και στο πάτωμα. Μια άδεια γωνία στο πάτωμα αυτομάτως γίνεται ενδιαφέρουσα με την ύπαρξη ενός ιδιαίτερου βάζου.
Συντήρηση
1) Για να καθαρίσουν τα κρυστάλλινα βάζα, ξεπλύνετε με ξίδι και πασπαλίστε τα με χοντρό αλάτι. Ύστερα από μερικές ώρες ξεβγάλετε με νερό και τρίψτε τους λεκέδες που επιμένουν με μια οδοντόβουρτσα. Ακόμη, στα κρυστάλλινα βάζα, γεμίστε το βάζο μέχρι τη μέση με νερό στο οποίο έχετε ρίξει τσόφλια αβγών και ανακινήστε. Τα τσόφλια έχουν ελαφρώς λειαντική ικανότητα και αφαιρούν τις θαμπάδες από το κρύσταλλο.
2) Για να καθαρίσετε τον πάτο του κρυστάλλινου βάζου και τις μαυρίλες που τυχόν έχει, ρίξτε στο βάζο μισή χούφτα ρύζι και λίγο άσπρο ξίδι και ανακινήστε καλά.
3) Για να καθαρίσετε στο εσωτερικό τα βάζα με ψηλό λαιμό ή τις γυάλινες καράφες, χρησιμοποιήστε έναν λεπτό ξύλινο πλάστη, στην άκρη του οποίου θα έχετε στερεώσει ένα μαλακό πανί.
4) Για ασημικά, τυλίξτε τα βάζα σε κομμάτια αλουμινόχαρτο και αφήστε τα να βράσουν σε μια κατσαρόλα με νερό και αλάτι.

15 Μυστικά Διακόσμησης! Μέρος 2ο


Διαβάστε την συνέχεια από τα "Μυστικά Διακόσμησης" που αγαπήσατε σε προηγούμενη ανάρτηση μας! Αφήστε την επιλογή χρωμάτων για το τέλος, συνδυάστε διαφορετικά στυλ στα καθίσματα και μην ξεχάσετε τον κρυφό φωτισμό μέσα στα ντουλάπια!
Οι καλύτερες συμβουλές και κόλπα που κανείς δεν θα σας πει ποτέ για τη διακόσμηση! Συνεχίζουμε με το μυστικό, νούμερο 8!
8. Μην βάλετε καναπέ!
Δεν υπάρχει κανένας κανόνας που λέει ότι ένα καθιστικό πρέπει να έχει οπωσδήποτε έναν καναπέ!
9. Συνδυάστε διαφορετικά στυλ!
Ένα κρεβάτι με ουρανό, θα ταιριάξει τέλεια μία κατά τα άλλα μοντέρνα κρεβατοκάμαρα!
10. Φωτίστε επαρκώς!
Τέσσερα φωτιστικά είναι καλύτερα από δύο. Χρειάζεται το φυσικό φως του περιβάλλοντος για να φτιάξει την διάθεση σας και το άμεσο τεχνητό φως για να σας βοηθήσει στην ανάγνωση!
11. Διπλώστε τα ριχτάρια σας!
Κρατήστε τα ριχτάρια σας υπό έλεγχο! Διπλώστε τα στο  μήκος τους κατά το ήμισυ και έπειτα κρύψτε τα σε μαξιλάρια στον καναπέ σας!
12. Ντύστε τα έπιπλα σας!
Πάρα πολλες καρέκλες και πόδια από καθίσματα και τραπέζια μπορούν να κάνουν ένα δωμάτιο "νευρικό". Ντύστε κανα δυο από αυτά και θα κάνετε τον χώρο σας να μοιάζει πιο γήινος!
13. Βάλτε Φυτά!
Τίποτα δεν μαλακώνει περισσότερο μια μοναχική γωνιά σε μια μεγάλη αίθουσα από ένα φυτό σε μια γλάστρα!
14. Αναμείξτε το στυλ των καθισμάτων σας!
Μπερδέψτε διαφορετικά στυλ στα καθίσματα του τραπεζιού σας! Δεν γίνεται να έχετε οκτώ ίδιες καρέκλες στο σαλόνι σας!
15. Μην ξεχνάτε τον φωτισμός της ντουλάπας σας!
Αγαπάτε τις ντουλάπες σας; Βάψτε τις, βάλτε ταπετσαρίες και κολλήστε εικόνες για να εμπνευστείτε! Και σίγουρα το φως μπορεί να το κάνει αυτό!15 Μυστικά Διακόσμησης! Μέρος 1ο


Αφήστε την επιλογή χρωμάτων για το τέλος, συνδυάστε διαφορετικά στυλ στα καθίσματα και μην ξεχάσετε τον κρυφό φωτισμό μέσα στα ντουλάπια! Διαβάστε εδώ τις καλύτερες συμβουλές και κόλπα που κανείς δεν θα σας πει ποτέ για τη διακόσμηση!


1. Βάλτε μαξιλάρια!


Ένα ζευγάρι μαξιλάρια πάντα μοιάζει «φτωχό»! Χρησιμοποιήστε δύο ζεύγη, σε αντίθετα με μοτίβα, χρώματα και υφές!
2. Χρησιμοποιήστε ένα πραγματικό χαλί στο μπάνιο!
Χρησιμοποιήστε ένα κανονικό χαλί αντί για ένα συνηθισμένο χαλάκι μπάνιου. Είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν πολύ περισσότερο στην φθορά από τα υγρά σας πόδια και θα δώσουν χαρακτήρα στο μπάνιο σας!
3. Αγοράστε ένα μεγαλύτερο κρεβάτι!
Τα μικρά έπιπλα κάνουν ένα μικρό υπνοδωμάτιο να μοιάζει ακόμη μικρότερο. Δοκιμάστε ένα ψηλό κρεβάτι και ένα ψηλό κεφαλάρι. Το δωμάτιό σας θα μεγαλώσει!
4. Αφήστε τα ντουλάπια ανοιχτά!
Μια ανοιχτή ντουλάπα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από μία κλειστή. Αφήστε τους καλεσμένους σας να μπουν στον μυστικό σας κόσμο!
5. Χρησιμοποιείστε σκούρα χρώματα!
Οι σκουρόχρωμοι τοίχοι κάνουν το αντίθετο από αυτό που θα περιμένατε! Κάνουν ένα μικρό χώρο να μοιάζει μεγαλύτερος!
6. Η ευκολία της Ταπετσαρίας!
Ο πιο γρήγορος τρόπος για να διακοσμήσετε τις συρόμενες πόρτες ντουλαπιών είναι να τους βάλετε ταπετσαρία! Και τίποτα δεν θα μοιάζει πια άχαρο!
7. Βάλτε τις συλλογές σας σε τάξη!
Αξιοποιείστε έναν άδειο τοίχο και επαναφέρετε σε τάξη μια μεγάλη συλλογή σας ή περίεργα σχήματα με διακοσμητικά αντικείμενα!


Η συνέχεια σε επόμενη ανάρτηση!Δέκα "μεγάλες" λύσεις για μικρούς χώρους!

1. Δημιουργήστε διακριτούς χώρους!
Προσπαθήστε να μην αισθανθείτε σαν να βρίσκεστε σε έναν ακαθόριστο χώρο!  Αν δημιουργήσετε διακριτές ζώνες θα σας δώσει την εντύπωση ότι είναι μεγαλύτερος! Στο παράδειγμα της εικόνας παρατηρήστε πως ένα χαλί καθορίζει την είσοδο ενώ μια βιβλιοθήκη ορίζει το χώρο του γραφείου! Οι καρέκλες με πλάτη στο γραφείο, δηλώνουν πως εκεί ξεκινάει το καθιστικό!

2. Καρέκλες χωρίς μπράτσα!
Οι πολυθρόνες και οι καρέκλες χωρίς μπράτσο είναι ιδανικές για μικρούς χώρους γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να κάτσετε και να σηκωθείτε από αυτές! Είναι επίσης και πιο ελαφριές και μπορείτε να τις κινήσετε μέσα στο δωμάτιο, ανάλογα με το που τις χρειάζεστε κάθε φορά!

3. Μην συμβιβάζεστε!
Παρόλο που ο χώρος μπορεί να είναι στενός, μην μείνετε στο ότι πρέπει να «κερδίσετε» χώρο για τα πάντα! Σκεφτείτε τι είναι το ποιο σημαντικό για εσάς! Στην φωτογραφία, αν και το δωμάτιο είναι μικρό, το κρεβάτι βρίσκεται στο κέντρο του δωματίου και δεν έχει σπρωχτεί στον τοίχο!

4. Κρεμάστε τις κουρτίνες από την αρχή του ταβανιού!
Με αυτήν την κίνηση θα φτιάξετε κάθετες νοητές γραμμές που θα βοηθήσουν να δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση του ύψους. Τοποθετήστε τις κουρτίνες ακριβώς κάτω από το γείσο και απολαύστε το αποτέλεσμα!

5. Προτιμήστε έπιπλα με καμπύλες!
Ξεχάστε τα αιχμηρά έπιπλα με τις μυτερές γωνίες. Για τις «κλειστές» στροφές και τους  στενούς διαδρόμους ενός μικρού διαμερίσματος είναι πολύ άβολα! Διαλέξτε έπιπλα που να μπορείτε να περπατήσετε εύκολα γύρω από αυτά!

6. Γίνετε τολμηροί!
Οι μικροί χώροι είναι τέλειοι για τολμηρή διακόσμηση επειδή απαιτούν λιγότερο χρόνο, χρήμα και υλικά. Σε μικρά και μοντέρνα διαμερίσματα θα πρέπει να δημιουργήσετε «δραματικές» εικόνες που αντισταθμίζουν την έλλειψη λεπτομέρειας  αλλά δεν βαραίνουν το χώρο. Μια έξυπνη λύση είναι να βάψετε έναν τοίχο ή ένα αντικείμενο σε πολύ έντονο χρώμα! Το κίτρινο χρώμα στην  πόρτα, όπως στην εικόνα του διαμερίσματος είναι μια πολύ καλή επιλογή!

7. Εγκαταστήστε μεμονωμένα ράφια κουζίνας!
Οι πάγκοι της κουζίνας συνήθως «κλείνουν» μια κουζίνα. Με την εγκατάσταση ραφιών θα δημιουργήσετε ελεύθερο χώρο! Τα ντουλάπια είναι χρηστικά, αλλά δεν αφήνουν πολλά περιθώρια διακόσμησης! Αντιθέτως, στα ράφια μπορείτε να τοποθετήσετε σερβίτσια, πίνακες και ότι άλλο φανταστείτε!

8. Επιμηκύνετε τον χώρο με ρίγες!
Δημιουργήστε την ψευδαίσθηση του μήκος παίζοντας με τα μοτίβα! Δείτε στην φωτογραφία  τις παχιές και στενές ρίγες ζωγραφισμένες πάνω στο ξύλινο πάτωμα. Στην συνέχεια ο ιδιοκτήτης επέλεξε έπιπλα με »πόδια» έτσι ώστε η συνέχιση των γραμμών να είναι ορατή κάτω από τις καρέκλες και τα τραπέζια!

9. Βάλτε γυάλινες πόρτες!
Χρησιμοποιείστε γυάλινες πόρτες και ντουλάπες για να κάνετε τους χώρους να φαίνονται  μεγαλύτεροι! Είναι ένας έξυπνος τρόπος για να μεταφέρουν το φως σε σκοτεινούς και απομονωμένους χώρους, όπως η αποθήκη!

10. Μπερδέψτε «χαμηλά» και «ψηλά» έπιπλα!
Σε κάθε μικρό χώρο, το πιο σημαντικό είναι να μην αισθανόμαστε «εγκλωβισμένοι»! Σαν παράδειγμα, δείτε στην εικόνα στο πλάι ένα μικρό δωμάτιο σε ένα διαμέρισμα όπου ένα χαμηλό έπιπλο γίνεται ένα έξυπνο υποκατάστατο για την κλασσική ψηλή βιβλιοθήκη που θα είχε κλείσει όλο το χώρο! Ο ιδιοκτήτης τοποθέτησε απλά τα βιβλία του πάνω στο έπιπλο. Είναι πολύ αποτελεσματικό, να κρατήσετε τα πράγματα χαμηλά και να τονίσετε το χώρο με αντικείμενα τοποθετημένα κάθετα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ>>> »