Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΔΡΑΣ: Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ


Μάθε πώς θα μετατρέψεις κάθε λάθος σε στρατηγική νίκη
Αποτυχία στα παρασκήνια
Ενας από τους μεγαλύτερους stand up κωμικούς της Αμερικής, ο Chris Rock, συνηθίζει να ανεβαίνει σε σκηνές comedy club, χωρίς να ανακοινώσει ότι θα το κάνει για να δοκιμάσει τα αστεία του, πριν βγει στην τηλεόραση ή σε ταινίες. Μετά από 40-50 τέτοιες εμφανίσεις ξέρει ποια αστεία δουλεύουν και ποια όχι. Δοκίμασε την τακτική την επόμενη φορά που θα πρέπει να μιλήσεις με κάποιον πελάτη ή συνεργάτη. Κάνε δοκιμές μπροστά στον καθρέφτη αντί απλώς να σχεδιάζεις νοερά τι θα πεις. Ακόμα καλύτερα, τράβα τον εαυτό σου με το smartphone σου και δες τι μπορείς να βελτιώσεις. Κάποια πράγματα δοκιμάζονται καλύτερα όταν τα κάνεις, όχι όταν κάθεσαι στο γραφείο σου και τα σκέφτεσαι.
Βρες ένα βοηθό
Τα καταφέρνουμε πολύ καλά όταν λέμε στον εαυτό μας πόσο φανταστικά τα έχουμε κάνει όλα, ενώ τα έχουμε κάνει θάλασσα. Οι ψυχολόγοι το ονομάζουν αυτό γνωστική ασυμφωνία, που σημαίνει ότι δεν μπορείς να πιστεύεις δύο αντικρουόμενα πράγματα ταυτόχρονα χωρίς να παρουσιαστούν προβλήματα. Ανάμεσα στο «είμαι ένας επαγγελματίας» και στο «τα έκανα θάλασσα», το μυαλό σου θα απορρίψει τη δεύτερη σκέψη. «Βρες κάποιον που θα σου κάνει ειλικρινή κι εποικοδομητική κριτική» σου λέει ο κλινικός ψυχολόγος Marc Hekster. Στο γυμναστήριο, ένας βοηθός σού επιτρέπει να πας πέρα από τα προηγούμενα όριά σου. Στην καθημερινότητά σου, θα σε βοηθήσει να παρακάμψεις τα λάθη, που το μυαλό σου δεν παραδέχεται ότι κάνει.
Μην πας να ρεφάρεις
Η πιο επικίνδυνη στιγμή σε ένα παιχνίδι πόκερ είναι όταν ένας παίκτης μόλις έχει χάσει πολλά. Από εκεί και μετά, πολλοί παίκτες αρχίζουν και λειτουργούν παράλογα παίρνοντας μεγάλα ρίσκα για να ρεφάρουν. Μπορεί να είναι δύσκολο να διορθώσεις κάποια λάθη, αλλά συνήθως είναι πανεύκολο να τα κάνεις πολύ χειρότερα. Το κόλπο είναι να ξέρεις πότε να αποδεχτείς τη χασούρα και να βγεις από το παιχνίδι. «Θα πρέπει να τα παρατήσεις όταν τα ποσά που έχεις επενδύσει είναι πολύ μεγαλύτερα από τις απολαβές που θα έχεις στο μέλλον» σου λέει ο David Pardy, διευθυντής έρευνας στο Institute of Leadership and Management. Με άλλα λόγια, μην κάνεις χειρότερη μία ήδη κακή απόφαση. Η κοπέλα σου έχει γίνει ενοχλητική και φορτική; Πιστεύεις ότι θα στρώσει αν της κάνεις πρόταση γάμου; Μόλις έκανες μια κακή κατάσταση πολύ χειρότερη.
Οργάνωσε την άμυνά σου
Αν δοκιμάσεις κάτι καινούργιο, πρέπει να είσαι έτοιμος να υποστείς κριτική και να είσαι διπλά προετοιμασμένος. Αν πιστεύεις σε αυτό που θέλεις να κάνεις, θα πρέπει να κάνεις την έρευνα για να το υποστηρίξεις. «Η προεργασία είναι ουσιώδης» σου λέει ο Baron. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεις, να καταλάβεις και να μπορείς να μιλήσεις με αυτοπεποίθηση για όλες τις πλευρές του πρότζεκτ σου - τα υπέρ, τα κατά, οι κίνδυνοι, οι οικονομικές επιπτώσεις, οι κρίσιμες ημερομηνίες και το πλάνο σου για την επιτυχία». Αν δεν μπορείς να τα γράψεις όλα αυτά από μνήμης, σημαίνει ότι δεν είσαι έτοιμος για το κρίσιμο μίτινγκ. Αν θέλεις να πάρεις ένα ρίσκο στο οποίο πιστεύεις, τότε θα πρέπει να είσαι έτοιμος να το υποστηρίξεις.
Μάθε να μην περιμένεις
Καμιά φορά, η επιτυχία παίρνει χρόνο. Ορίστε τι πρέπει να κάνεις ενώ την περιμένεις να σε προσέξει: να γίνεις ακόμα καλύτερος σε αυτό που κάνεις.
Επικεντρώσου σε αυτό που θέλεις να κάνεις καλά.
Και τώρα κάνε το ακόμα καλύτερο: αν πάρεις την πρωτοβουλία να βελτιώσεις τις δεξιότητες μόνος σου αντί να περιμένεις την εταιρεία να το κάνει για σένα, θα δείξεις δέσμευση και θα εμπνεύσεις εμπιστοσύνη.
Ρώτα πού χρειάζεται να βελτιωθείς
Συζήτα με τον προϊστάμενό σου και τους συναδέλφους κι άκου τι σου λένε. Η εξωστρέφεια είναι μεγάλο όπλο και θα χτίσει κι αυτή εμπιστοσύνη. Ειδικοί λένε ότι, αν παραδεχτείς την ανάγκη για βελτίωση, δείχνεις αυτογνωσία και συναισθηματική δύναμη.
Πάρε την ευθύνη
Να είσαι πάντα ειλικρινής. Είτε έχεις δίκιο είτε άδικο, η φερεγγυότητα πάντα αναγνωρίζεται. Το να λες ότι «έκανα λάθος» θα σε κάνει να φανείς πολύ πιο δυνατός από το συνάδελφο που προσποιείται ότι όλα πάνε καλά ενώ το καράβι βυθίζεται.