Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: Η διαχείριση του θυμού σε 8 απλά βήματα


Ένα υγιές φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα είναι ο θυμός, το οποίο έχει συμβεί σε όλους σας . Πρόκειται για μια βιολογική αντίδραση του οργανισμού. Θα μπορούσε να παρομοιασθεί και με ένα παροδικό ηφαίστειο το οποίο εκρήγνυται μέσα σας σε στιγμές εκνευρισμού και αδυναμίας.
Ο θυμός συνδέεται στενά με τη βούληση και την αποφασιστικότητα. Υπάρχουν δύο κατηγορίες: ο ανεξέλεγκτος θυμός και ο καταπιεσμένος θυμός. Ανεξέλεγκτος λέγεται ο θυμός εκείνος κατά τον οποίο βρίσκεστε σε τέτοιο εκνευρισμό που βγαίνετε εκτός εαυτού και κάνετε πράγματα που δε σας αντιπροσωπεύουν. Καταπιεσμένος είναι ο θυμός που κρατάτε μέσα σας για να αποφύγετε τη σύγκρουση, προκειμένου να μη χαλάσετε τις σχέσεις σας, μη γνωρίζοντας πως τότε δημιουργείτε επιπλέον προβλήματα στον εαυτό σας. Πως όμως μπορείτε να διαχειριστείτε τις στιγμές θυμού;
Αδιαφορία
Η αδιαφορία είναι ο καλύτερος  τρόπος για να μπορέσετε να διώξετε το θυμό από μέσα σας. Ας πούμε για παράδειγμα ότι κάποιος σας λέει κάτι και σας έχει εκνευρίσει πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να σας έχει δημιουργήσει τρομερή οργή και θυμό. Εσείς εάν θέλετε να το ξεπεράσετε και να μη σταθείτε στο γεγονός που σας εκνεύρισε καλό είναι να δείξετε αδιαφορία σε αυτό τον άνθρωπο. Μη δώσετε καθόλου σημασία σε αυτά που λέει. Αγνοήστε τον και φύγετε. Έτσι ίσως να προκαλέσετε περισσότερο θυμό σε αυτόν παρά σε εσάς -με τη στάση σας- και τελικά να νιώσετε καλύτερα.

Μετρήστε μέχρι το 10
Έγινε κάτι που σας θύμωσε πολύ; Μη χάσετε τη ψυχραιμία και την υπομονή σας. Μετρήστε μέχρι το 10 και προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Αν είστε πολύ εκνευρισμένοι μετρήστε μέχρι το 100. Είναι δοκιμασμένο μη το αγνοήσετε. Να δείτε που αμέσως τα νεύρα σας θα χαλαρώσουν και ο θυμός σιγά σιγά θα αρχίσει να φεύγει.

Χρησιμοποιήστε το λόγο
Ναι καλά ακούσατε χρησιμοποιήστε το λόγο σας. Προσπαθήστε να πείτε στο εαυτό σας «Ο θυμός δε θα με βοηθήσει, θα με κάνει χειρότερα».  Λέγοντας το αυτό πολλές φορές να δείτε που θα βοηθηθείτε και αμέσως ο θυμός θα αρχίσει να απαλύνει.

Σκεφτείτε κάτι διαφορετικό
Έχει γίνει κάτι που σας έχει εκνευρίσει πολύ; Αμέσως κιόλας προσπαθήστε να σκεφτείτε κάτι άλλο, κάτι θετικό κάτι που θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα και να ξεχάσετε το λόγο που εκνευριστήκατε.
Προσδιορίστε πιθανές λύσεις
«Για όλα υπάρχει μια λύση», έλεγαν οι παλιοί και όντως έτσι είναι τα πράγματα. Αν  σας συμβεί κάτι άσχημο μέσα στη καθημερινότητά σας αντί να απελπιστείτε και να αρχίσετε να θυμώνετε  αρχίστε να σκέφτεστε πιθανές λύσεις. Τα …νευρά δεν οδηγούν πουθενά. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να σας περάσει ο θυμός.  Μπορείτε για παράδειγμα να πάτε μια βόλτα, μπορείτε να πάτε για ένα καφέ με μια φίλη/ο σας ή οτιδήποτε μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

Χαμογελάστε
Το χαμόγελο είναι πηγή ζωής και ενέργειας. Σκεφθείτε θετικά και χαμογελάστε. Θα δείτε πως αμέσως θα νιώσετε καλύτερα, αφού το χαμόγελο δίνει το μήνυμα στον εγκέφαλο πως όλα είναι καλά και έτσι αρχίζει και πάλι ο νους να σκέφτεται θετικά.

Κάντε διαλογισμό
Κάθε φορά που κάτι σας θυμώνει αντί να εκνευρίζεστε καθίστε κάτω και σκεφτείτε: Για ποιο λόγο εκνευρίζομαι; Πόσο σημαντικός είναι ο λόγος που εκνευρίζομαι; Έχει τόση αξία που αξίζει να εκνευρίζομαι για αυτό;  Αν μπείτε σε αυτή τη διαδικασία θα δείτε πως θα σας βοηθήσει να τα βρείτε και με τον εαυτό σας.

Σκεφθείτε προτού μιλήσετε
Αμέσως θα αναρωτηθείτε μα πως γίνετε αυτό; Κι όμως ο νους διαθέτει αυτή την ικανότητα. Πριν λοιπόν περάσετε στη φάση του θυμού σκεφτείτε λογικά και πείτε στον εαυτό σας  «Αυτό άραγε πρέπει να το πω ή όχι». Κάντε αυτή την ερώτηση και δε θα χάσετε. Θα δείτε πως θα αναθεωρήσετε και θα ξανασκεφθείτε κάποια πράγματα που πριν λόγω του θυμού δεν είχατε την πολυτέλεια να τα σκεφτείτε.

Flow magazine