Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Πετρελαιοκινητήρες και βενζινοκινητήρες: Ποιοί ρυπαίνουν λιγότερο;


Με αφορμή την άδεια χρήσης πετρελαιοκινητήρων στις μεγάλες πόλεις αναζητούμε τα πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα σε σχέση με το περιβάλλον.
Ο βενζινοκινητήρας είναι μία από τις πρώτες μηχανές που χρησιμοποιήθηκε στα αυτοκίνητα. Ουσιαστικά, δεν έχει αλλάξει πολύ από την έναρξή του. Κινητήρες ντίζελ χρησιμοποιούνται ευρέως για τα εμπορικά οχήματα, όπως φορτηγά, λεωφορεία, μηχανές, πλοία, κλπ. 
Η διαφορά στον τρόπο λειτουργίας των πετρελαιοκινητήρων και βενζινοκινητήρων δημιουργεί σημαντικές διαφορές στην απόδοση, στα χαρακτηριστικά και στη χρήση τους. Οι βασικές διαφορές συνοψίζονται παρακάτω αν και με τη χρήση εξελιγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων η απόδοση των πετρελαιοκινητήρων έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Πλεονεκτήματα - Μειονεκτήματα
Οι πετρελαιοκινητήρες παρουσιάζουν μεγαλύτερη αποδιδόμενη ροπή σε χαμηλότερες στροφές, ενώ οι βενζινοκινητήρες μεγαλύτερη ισχύ και δυνατότητα λειτουργίας σε υψηλότερο αριθμό στροφών.
Οι κινητήρες ντίζελ* παρουσιάζουν χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου μιας και η θερμική τους απόδοση κυμαίνεται γύρω στο 30-36%, ενώ στους βενζινοκινητήρες η απόδοση είναι γύρω στο 20-25%.
Λόγω της αυτανάφλεξης του καυσίμου και των μεγαλύτερων πιέσεων που ασκούνται οι πετρελαιοκινητήρες παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα θορύβου.
Το κυριότερο συστατικό των καυσαερίων των πετρελαιοκινητήρων είναι η αιθάλη και για το λόγο αυτό οι συγκεκριμένοι κινητήρες θεωρούνται πιο ρυπογόνοι σε σχέση με τους βενζινοκινητήρες των οποίων τα καυσαέρια είναι τεκμηριωμένο πως είναι λιγότερο ορατά. Η αλήθεια είναι πως και αυτά είναι εξίσου επικίνδυνα. Μεγάλη σημασία στα εκπεμπόμενα καυσαέρια των πετρελαιοκινητήρων έχει η σωστή συντήρηση της αντλίας καυσίμου, η οποία παρουσιάζει μεγάλη ευαισθησία.
 Οι βενζινοκινητήρες έχουν ελαφρύτερη κατασκευή σε σχέση με τους πετρελαιοκινητήρες.
Οι κινητήρες ντίζελ, επίσης, τείνουν να είναι πιο ακριβοί.
Πάντως θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα και στους Έλληνες πολίτες να επιλέγουν όποιο αυτοκίνητο θεωρούν καταλληλότερο για αυτούς, όπως γίνεται και στις άλλες χώρες.
Η δική μας προτροπή είναι, άσχετα ποιο είδος κινητήρα θα επιλέξουν, να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο όσο γίνεται λιγότερο και να βρουν εναλλακτικές μεθόδους μετακίνησης π.χ. μέσα μεταφοράς, ποδήλατο κλπ
*Κινητήρες ντίζελ = Πετρελαιοκινητήρες

Flow Magazine